Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Περί λειτουργίας του ΣΕΓΑΣ

Το μέλος του συλλόγου μας Τριανταφύλλου Κώστας ανακοίνωσε τα εξής απο τη Γενική συνέλευση του ΣΕΓΑΣ και είναι σημαντικά για το ζοφερό  μέλλον του αθλητισμού στη χώρα μας .'Οσοι εκ των συναδέλφων έχουν ανάλογες πληροφορίες και θέλουν ας  ενημερώνουν όλους εμάς τους υπόλοιπους.Τα προβλήματα κάθε αθλήματος μας αφορούν όλους .Τα παρακάτω λοιπόν για το μέλλον του κλασσικού αθλητισμού στην Ελλάδα:  
Την αναστολή της λειτουργίας του διοικητικού συμβουλίου, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, αποφάσισε ομόφωνα η Γενική Συνέλευση του ΣΕΓΑΣ, στη διάρκεια της συνεδρίασης της, το πρωί του Σαββάτου (26/11), παρουσία εκπροσώπων από 101 σωματεία από όλη την χώρα.

Απόφαση που πάρθηκε, προκειμένου να λειτουργήσει ως μέσο πίεσης προς την πολιτεία, σε μια περίοδο βέβαια, που έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει αγωνιστική δράση στο στίβο κάτι που σημαίνει ότι ούτε ουσιαστικές συνέπειες θα υπάρξουν και ότι μάλλον...δύσκολα θα ιδρώσει το αφτί αυτών που έχουν την ευθύνη του αθλητισμού. Στην ουσία τα μέλη του συμβουλίου δεν θα πηγαίνουν στα γραφεία τους, δεν θα μπορούν να υπογράψουν καμία απόφαση και να δώσουν οποιαδήποτε εντολή.

Αντίθετα, τα γραφεία θα παραμείνουν ανοιχτά παρά τις αρχικές εκτιμήσεις που έλεγαν ότι θα μπει λουκέτο και δεν θα δουλεύουν ούτε οι υπάλληλοι. Στη διάρκεια της συνέλευσης, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Βασίλης Σεβαστής, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των σωματείων για τα οικονομικά δεδομένα, ενώ δεσμεύθηκε πως δεν πρόκειται να πάψουν οι αγώνες.

“Η τακτική επιχορήγηση του 2011 ήταν 7.350.000, περίπου 900.000 λιγότερα από ότι την προηγούμενη χρονιά. Περικοπές έγιναν σε όλα τα κομμάτια. Ο προϋπολογισμός ψαλιδίστηκε ακόμη περισσότερο από την ΓΓΑ σε ένα ποσό που έφτασε τα 3.675.000. Το Σεπτέμβριο μας είπαν ότι θα έδιναν τα χρήματα για το προσωπικό, που ανέρχονται στο 1.400.000, αλλά δεν το έκαναν. Τελευταία λεφτά, που πήραμε από την ΓΓΑ ήταν 450.000 ευρώ πριν από το μαραθώνιο. Κρατήσαμε τα 300.000 για την τελευταία μισθοδοσία του προσωπικού και τις εισφορές.
Ο Γερουλάνος διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει συμφωνία με Βενιζέλο, ότι μεγάλο μέρος από τα κομμένα του 2011 θα τα πάρουμε το 2012 και ότι τελικά θα πάρουμε το 80-85% της επιχορήγησης. Το κονδύλι στον προϋπολογισμό για τον αθλητισμό είναι 84 εκ. δηλαδή τα μισά σε σχέση με πέρυσι. Δηλαδή για τον ΣΕΓΑΣ αυτό θα σημαίνει προϋπολογισμό περίπου 5 εκ. ευρώ. Αν εκπληρωθεί η δέσμευση, της πολιτείας για το 85% του φετινού προϋπολογισμού θα είμαστε σε θέση να δώσουμε όλα τα οφειλόμενα σε αθλητές και προπονητές ως το Σεπτέμβρη που έληγαν τα συμβόλαια. Αν δεν υλοποιηθεί θα δούμε”.

Ο Σεβαστής δήλωσε ακόμη ότι υπήρχε σκέψη να κλείσουν και τα γραφεία, ενώ ανακοίνωσε ότι η επόμενη Γενική Συνέλευση θα γίνει τον Ιανουάριο.
“Τον Ιανουάριο το τοπίο θα είναι πιο ξεκάθαρο και το θέμα θα είναι να πάρουμε ακόμη πιο δραστικές αποφάσεις, έως και παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου. Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε ως το τέλος. Δεν έχει όμως νόημα να μείνουμε στις καρέκλες μας αν τα λεφτά για το 2011 και το 2012 δεν κάνουν βιώσιμη την ομοσπονδία. Δεν έχουμε διάθεση να κουβαλάμε αυτό το χρέος και τις εκκρεμότητες του 2011 και βέβαια δεν έχουμε διάθεση να μείνουμε στο ΣΕΓΑΣ και να διαχειριστούμε το τίποτα για το 2012”.

Ο Σεβαστής στη διάρκεια της ομιλίας του δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε κόντρες που “γεννήθηκαν” στην ομοσπονδία, αποτέλεσμα όλων όσων συμβαίνουν. “Δυστυχώς- είναι παράδοση στο ΣΕΓΑΣ- έχουμε μπει σε κατάσταση που το ένα μέλος της οικογένειας είναι ενάντιο στο άλλο και κάποια ενάντια στη διοίκηση. Αυτό είναι καταστροφικό και ακυρώνει τις προσπάθειές μας. Δημιουργεί πίκρα, αγανάκτηση και θυμό. Σας δηλώνω ότι αν συνεχιστεί η φαγωμάρα και συνεχίσουμε να αισθανόμαστε υπόλογοι δεν είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε και μιλάω προσωπικά να σηκώνω το βάρος της ευθύνης και να παλεύω για τα προβλήματα του χώρου. Η κριτική είναι καλοδεχούμενη, δεν λέμε πως δεν έχουμε κάνει λάθη, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν προσπαθούμε για το συμφέρον του χώρου”, είπε ο Σεβαστής και πήρε στη συνέχεια την απάντηση από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Προπονητών Β. Ελλάδας, Μηνά Κυριάκο:
“Με εκνευρίζει το γεγονός ότι είμαστε το κακό παιδί. Εμείς που είμαστε τόσο καιρό απλήρωτοι και δεν είπαμε ποτέ ότι θα φύγουμε από το στάδιο και θα αφήσουμε τους αθλητές στην τύχη τους. Δεν θα το κλείσουμε το στάδιο. Θα παραμείνουμε. Αν μπορούμε να διεκδικήσουμε με άλλο τρόπο, κλείνοντας τα γραφεία, τότε όλοι μαζί. Πρέπει όμως να μπούμε σε νέο πλαίσιο λειτουργίας της ομοσπονδίας, προσαρμοσμένο στη νέα κατάσταση. δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι.
Να κατεβάσουμε τα ρολά. Εχετε την εντύπωση ότι η πολιτεία δεν θα ξέρει ότι θα είμαστε ακόμη στα στάδια δίπλα στους αθλητές;”